Dansstijlen

Salsa Cubana    

Salsa zou ontstaan zijn in Cuba en met de eerste Cubaanse immigranten zijn overgewaaid naar New York. Daar mengden de Puerto-Ricanen zich in de muziek en dans uit Cuba, en zo ontstond de salsa die we kennen. En zo zijn er nog talloze andere verhalen over de oorsprong van salsa….

Salsa is een samensmelting van ritmes en melodieën. In de muziek hoor je rumba, guanguanco, mambo, timba, son en nog meer. De teksten vertellen hoe Cubanen het leven, hun geschiedenis en maatschappelijke thema’s ervaren. Het is bij uitstek een vorm van expressie voor Cubanen.

Salsa Cubana vs Salsa LA

  

Cubaanse salsa biedt dansers veel ruimte om te improviseren. Een andere salsastijl die veel wordt gedanst in Nederland, is LA Style. Het grote verschil tussen de twee stijlen is de strakke patronen (LA Style) tegenover de vloeiende bewegingen van het Cubaanse danspaar over de dansvloer.

Bachata Dominicana/Sensual

 

Bachata betekent voor de Dominicaan veel voetenwerk op één plek. Tegenover deze bachata autentica ontstond in de jaren ’90 in Europa en de VS de bachata moderna. Deze nieuwe stijl wordt vooral zijwaarts gedanst. Makkelijk je eigen te maken, ontspannen en energiek: 1,2,3, tik.

De wortels van de bachata liggen in de Dominicaanse Republiek. Eind 19de eeuw gebruikte de arme plattelandsbevolking de muziek om hun ongenoegen te uiten over het armoedige, uitzichtloze leven. De oorspronkelijke naam was amargue, lettterlijk vertaald bitterheid. Na een slechte reputatie via bars en bordelen, kreeg amargue in de jaren ’90 een nieuwe naam en nieuw publiek: bachata moderna.